Wednesday, June 29, 2016

PERBALAHAN SUAMI ISTERI FASAL EMAS, JOM MULAKAN SIMPANAN KECIL EMAS, TENTANG REZEKI

YA GHANI...YA MUGHNI...YA FATTAH...YA RAZAK



Ya Allah...Engkau dtgknlah org yg benar2 memerlukan product2 hebat powergold daripdaku serta Engkau dtgknlah org2 yg hebat2 untuk mnjadi biznes partnerku dlm perniagaan powergold ini...sesungguhnya Engkaulah yg menggerakkn rezeki dtg kpda kami....aamiin...
Jom baca drama sebabak bawah ni ðŸ‘‡ðŸ½ðŸ‘‡ðŸ½ðŸ‘‡ðŸ½ Mana tahu terbuka minda dan hati nak buat simpanan emas ðŸ¤‘🤑🤑🤑🤑
"Emas boleh beli sikit-sikit.. Kalau tanah???"

PERBALAHAN SUAMI ISTERI FASAL BELI EMAS



Suami : Awak ni tak habis-habis beli emas. Membazir tau tak?
Isteri : Apa nak buat, susah nak berhenti ada org offer murah direct kilang..
Suami : Awak beli emas apa?
Isteri : 916, 999.9
Suami : Sebulan berapa ringgit duit awak habiskan beli emas?
Isteri : RM500 je.
Suami : RM500 je awak cakap? Itu baru sebulan tau. Kalau 6 bulan dah RM3000. Kalau setahun tak ke dah RM6000? Awk dah berapa tahun beli emas?
Isteri : (dengan selamba) 5 tahun
Suami : Tengok tu, 5 tahun. Kiranya awk dah membazir sebanyak RM30,000!
Isteri : Ok lah tu..
Suami : Ok apenye!.. Kalau dulu awk tak mula beli emas, sekarang abang dah boleh beli tanah dah tau..huh..
Isteri : Hmm.. (malas layan)
Kedua-dua mereka terdiam seketika.
Isteri : Awak pulak?
Suami : Saya?
Isteri : Yelah.
Suami : Kenapa dengan saya?
Isteri : Awak beli emas jugak ke?
Suami: Saya tak pernah beli emas..
Isteri : Habis, mana tanah awak?
Suami : (krik krik krik krik)
Tiba2 si suami terbaca mesej di grup.
"Tanah rumah banglo pinggir Kota Bharu, untuk dijual RM85K (boleh nego)
Detail pm ambo."
Suami : Aduh.. untungnya kalau ada simpanan skrg..
Isteri : Kenapa bang?
Suami pun menunjukkan mesej di whatsapp kpd isteri.
Isteri : Eh, murah ni bang!
Suami : Masalahnya, kita mana ada simpanan banyak tu. Nak buat loan pun belum campur interest lagi.
Isteri : Bukan, tak payah meminjam. Kan kwn abg kata boleh nego lagi harga tu. Kita tanya hrga mati, pastu kita pergi Ar Rahnu ler..
Suami : Ma sya Allah, untung awak beli emas ye sayang..
Isteri : Allah Maha Kaya bang, skrg abg nampak kan kekuatan emas? Kau hado..ha3

* sumber perkongsian dari FB

P/s: Jom mulakan simpanan emas sekecil 1g @ 0.5g.. Sikit-sikit lama-lama banyak la ðŸ’ƒ
Kelebihan simpan emas fizikal ni ialah ‘pelaburan’ kita tak beku. Walaupun kita melabur, hakikatnya ‘duit’ tu ada di tangan kita sebab emas tu kita pegang sendiri. Kita yang control 100%.
Bila kita nak guna duit kita boleh jual atau pajak emas kita. Kalau nak pakai duit SEKEJAP kerana terdesak, emas tu boleh di pajak. Kita dapat tebus balik emas tu, duit dapat dan emas kita pun dapat balik.
Macam tu lah yang dibuat oleh makcik-makcik di Pasar Siti Khadijah (Kota Bharu). Gelang mereka pakai penuh sampai ke lengan tu sebenarnya modal pusingan mereka. Bila perlu modal tambahan, mereka pajak emas tu. Lepas selesai urusniaga, mereka tebus balik guna duit untung hasil urusniaga. Bijak tak?
#JomSimpanEmas
#jutawanislam

TENTANG REZEKI



Kekadang kita berfikir soal rezeki dengan tidak adil, maka kita cemburukan gaji dan elaun kawan kita yang bekerja di tempat lain yang dilihat lebih besar. Kita rasa resah melihat orang lain Rezeki itu bukan sahaja di slip gaji. Kekadang kita lupa..
Dapat bos di tempat kerja yang baik pun rezeki...
Dapat kawan tempat kerja yang baik pun rezeki...
Dapat masyarakat sekeliling tempat kerja yang baik pun rezeki...
Kerja tak pressure pun rezeki...
Sambil bekerja tapi banyak masa dengan family pun rezeki...
Banyak sangat rezeki yang Allah bagi kepada kita sebenarnya. Jom fikir luasnya rezeki. Jangan sempitkan hanya pendapatan yang tercatat atas kertas sahaja sebagai rezeki...
Oleh: Ustaz Mohd Idris

🌹Yodin GoldVision🌹

No comments:

Post a Comment

PRODUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN POWERGOLD

POWERGOLD I-QUE MEMOREE POWERGOLD BEAUTY & HEALTH JUICE POWERGOLD CHOCOLATE POWERGOLD SHIFFA OIL POWERGOLD...