Tuesday, June 7, 2016

PESAN AZIZAN OSMAN, & ILMU ARRAHNU

Pesan guru saya Dr Hj Azizan Osman di page beliau



Ubah matlamat untuk jadi kaya. Jangan terus fikir nak beli kehendak kita dulu. Bila dapat duit buat perkara ni dulu.
1. Zakat. Beri balik kepada Allah rezeki yang Dia bagi kepada kita sebab semua tu bukan rezeki kita seorang. Ada juga rezeki orang lain.
2. Sedekah. Mulakan dengan ahli keluarga kita dulu mak ayah atau adik beradik kerana sedekah yang terbaik adalah sedekah kepada ahli keluarga.
Hormat kepada Pemberi Rezeki. Dahulukan Allah bila kita dapat rezeki  sebab Dia boleh bagi dan tarik bila-bila masa.
Sila share jika bermanfaat.
✍🏻Sedikit ilmu arrahnu


👉🏻arrahnu tempat pjak gadai Islam...
👉🏻pinjam banyak mana pun..bayar jumlah tersebut sahaja+ upah smpn...
setiap arrahnu rate harga semasa tak same...peratus pnjmn pun tak same..upah simpan tak same
👉🏻mejoriti semua trima barang kemas...
Goldbar dan dinar kena pilih2 arrahnu ada yang terima ada yang tak terima...
atas  arahan pihak atasan & untuk kepentingan biz masing2
👉🏻biasa kalau barang tak padat..
Mereka akan kuragkan gram...
kalau arrahnu pos mereka akan maklum pada kita...arrahnu bank jarang mklm.. dan kadang ada arrahnu yang downgrade mutu emas kita
👉🏻kalau nak test emas..kena test banyak tempat...
kalau boleh elakn test di arrahnu bank...banyak yang downgrade
👉🏻arrahnu bank rakyat n agro bank paling banyak downgrade..
Jadi perlu hati²
👉🏻kalau pjak di arrahnu bank..
Nama kita akan masuk sistem macam kita buat loan
👉🏻strategi bary arrahnu ▶bile emas naik melambung..mereka perlu downgrade sama ada mutu emas@berat emas...bukan mereka nak menipu..
tapi itu strategi supaya mereka tak rugi dalam mase 6 bulan.. bimbang emas turun mendadak..
jadi jangan terkejut..kalau pernah pajak mutu 999..tibe2 jadi 916..itu perkara biasa dah sekarang
👉🏻istilah OVERLAP ▶ bermaksud nilaian semula.
contoh kita pajak harga rendh...
tIbe2 harga naik tinggi kita minta arrahnu nilai semula barang kita..dan mereka akan timbang bagi tambahan duit ikut harga yang tinggi.
👉🏻harga jual di arrahnu murah sebab barang2 lelong..sape ade modal banyak boleh borong..
tapi kena buat2 baik dengan staf..bile ade lelong die akn maklum

No comments:

Post a Comment

PRODUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN POWERGOLD

POWERGOLD I-QUE MEMOREE POWERGOLD BEAUTY & HEALTH JUICE POWERGOLD CHOCOLATE POWERGOLD SHIFFA OIL POWERGOLD...