Friday, January 13, 2017

Terdesak nak pakai duit segera

Bismillah dan Assalamualaikum Kawan.
Sudah makan ke belum my dear? Kalau dah makan, alhamdulillah. Kalau belum, pegi isi perut dulu ye.
Jom, saya ada sesuatu nak share untuk kawan2 saya yang cute2 nie. Pernah x korang rasa terdesak sangat nak pakai duit segera. Kalau pernah, dan x tau cara apa nak guna, meh baca nie.

πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘πŸ‘‘

Pengalaman mematangkan diri saya. Best jugak diuji bab kewangan nie taktala sangat2 terdesak memerlukan wang.

#CERITA_1
CUTI TANPA GAJI

Saya pernah ambil cuti tanpa gaji selama 1 bulan setengah gara2 x ckp cuti bersalin. Sebagai kakitangan gomen, cuti bersalin sepatutnya 3 bulan penuh tapi dasar apakah yang orang tertentu gunakan untuk bagi cuti 2 bulan saje. Dah la duk semenajung, kne fly 1 month awal. Sedey di hati dan sakit di badan Allah saje yang tahu. Pujuk diri untuk tambah cuti tapi tanpa gaji la kan. Duit gaji yang masuk tue, saya beli rantai tangan dan emas2 lain. Nanti, duit gaji yang masuk tue kne pulang balik. Sebelum pulang, saya joli dulu beli emas.
Tiba masa untuk membayar balik gaji, saya rahnukan emas sis tue. Ber'k-k jugaklah duit gaji yang perlu dibayar. Alhamdulillah, hutang cuti tanpa gaji sis selesai secara lumsum. Moga ada hikmah disebalik percutian itu. πŸ˜‚πŸ˜‚
#CERITA_2
BELANJA RAYA

Tragis bila mana nak dekat2 raya, bajet x cukup. Sebelum raya, duit. Masa raya, duit. Selepas raya pun nak pakai duit. Nak balik kg kne kos minyak, tol, makan, duit raya mak abah, dan etc. Pas tue gedik nak pergi berjalan2 time raye2 nie. Biase la cuti panjang, mase nie la nk plan pergi sana sini. Hehe. Saya malas nak pikir pasal duit, emas kan ade. Pegi je arrahnu. Pajakkan beberapa ratus untuk kegunaan semasa raya dan selepas raya. Alhamdulillah selesai raya duit masih ada untuk meneruskan hidup sebelum gaji bulan seterusnya.

#CERITA_3
DUIT FLIGHT TICKET KE HANEDA, JEPUN
GROUND ARRANGEMENT TOKYO

Saya suke sangat travel. Travel bagi saya untuk melihat keunikan dan kebesaran Allah di tempat lain. Mengembara melihat dunia luar memang menjadi benda wajib sis setiap tahun. So, saya akan aim simpan beberapa gram untuk dijadikan sumber kewangan bila travel nanti.
Saya gunakan emas2 sis untuk beli tiket, bayar trip, beli barang2 untuk preparation sebelum fly, dan duit poket di Tokyo nanti. Tokyo nie mahal dari segi kos pengangkutan, makan, hotel dan etc. So memang kena stand by duit lebih banyak. Trip Tokyo lagi mahal dari trip PERTH. Hohoho. Sabo je la.

#CERITA_4
TRIP UMRAH TRANSIT DOHA

Alhamdulillah, salah satu tanggungjawab sendiri untuk mencari keredhaan-Nya. Teringin nak pergi umrah. Cabar diri untuk bawa si anak kecilku. Tengah muda2 nie, ayuh kita kuatkan azam untuk pergi ke sana. Simpanan emas saya kena banyak lepas nie. Fight for umrah with dinar. Seronoknya, bawa si anak melihat kebesaran Allah di bumi Mekah Madinah. Doakan saya ye. Saya doakan kawan2 jugak boleh pergi umrah di usia muda.
Alhamdulillah, setakat tue je perkongsian realiti saya tentang emas. Dah ada emas, fungsikan ia. Ada keperluan terdesak, fungsikan sahaja. Jangan susahkan hati dengan masalah kewangan korang. Emas Allah dah janji nilainya dalam Quran. Jadi, nikmat mana yang kalian dustakan? Gunakan nikmat Allah sebaik mungkin. Moga Allah berkati kehidupan kita dunia akhirat. Amin.
Tq kawan.


jom simpan emas fizikal
tak tahu nak mulakan, pm / ws saya 01117972983

No comments:

Post a Comment

PRODUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN POWERGOLD

POWERGOLD I-QUE MEMOREE POWERGOLD BEAUTY & HEALTH JUICE POWERGOLD CHOCOLATE POWERGOLD SHIFFA OIL POWERGOLD...